22 Aralık 2008 Pazartesi

EKŞİLİ UFAK KÖFTE


Ekşili ufak köfte çok severek yediğimiz Antep yemeklerinden biridir.Ben İstanbulda,Malatyalı ,Adanalı ve Maraşlı arkadaşlarımın da ufak değişikliklerle bu yemeği yaptığını gördüm.Örneğin kimisi içine ıspanak koyuyor kimisi köfteleri irili ufaklı yapıp içine de kıyma koyuyor.Gelelim antepte yapılan şekliyle yemeğimizin tarifine.
EKŞİLİ UFAK KÖFTE
MALZEMELER:
KÖFTESİ İÇİN:
2 bardak köftelik bulgur
1 yumurta
1 kaşık biber salçası
1 iri soğan rendelenmiş
4-5kaşık irmik
4-5 kaşık un
tuz,karabiber
YEMEĞİ İÇİN:
1/2 Kg.et veya tavuk(özellikle kemikli et çok güzel oluyor)
1 1/5 bardak nohut
1 soğan
1 kaşık salça
2-3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı limontuzu
2-3 bardak su
nane,yağ
YAPILIŞI:
1-Öncelikle eti ve ıslattığımız nohutu bir tarafta pişirin.
2-bulguru yoğurma kabına alın sıcak suyla ıslatın .bir taraftan suyu eklerken bir taraftan kaşıkla karıştırın.kısır yapar gibi. kabın üzerini kapatın bir süre bekletin.daha sonra yumurtayı,salçayı,irmiği,unu tuzu,karabiberi,ve rendelenmiş soğanı ekleyin iyice yoğurun hamur iyice özleşene kadar yaklaşık yarım saat kadar sürüyor.
3-Elinizi ıslatmak için bir kaba su koyun.elinizi arada ıslatatarak köfteden parçalar kopartın şerit haline getirin daha sonra bilye büyüklüğünde parçalara bölün ve elinizin içinde yuvarlayın hafifçe unlanmış tepsiye koyun.
4-bir tencerede çok az sıvıyağla kıydığınız soğanları kavurun.üzerine önce kaynar durumdaki eti ve nohutu suyuyla koyun daha sonra köfteleri içine atın sonra limon tuzunu ,tuzunu,k.biberini,salçasını ekleyin ve 10 dak.kadar pişirin.en son sarımsakları katın altını kapatın.
5-en son kızdırılmış az tereyağıyla nane dökün.(ben naneyi direk serpiştirdim.)

Hiç yorum yok: