13 Eylül 2008 Cumartesi

TAHİNLİ PROFİTEROL



Akşam yemeğine misafir olunca herşey hazır da olsa mutlaka son anda bir telaş oluyor.ramazanda bu ikiye katlanıyor.herkes sofrada beklerken fotoğraf lar için çok özenemedim doğrusu kusura bakmayın.Bu tatlı benim sipesiyallarimden biridir.bence tahinli sos çikolatalı sostan daha çok yakışıyor.Denemekten zarar gelmez.

TAHİNLİ PROFİTEROL

MALZEMELER:

1su bardak su

100 gr. tereyağ veya margarin

1 buçuk su.b.un

2 kesme şeker

1 çimke tuz

limon kabuğu rendesi

1 paket vanilya

5 yumurta(yumurtanın iriliğine gre 4 veya 6 da olabilir)
KREMASI İÇİN:

2ÇOR.KAŞIĞI UN


4 ÇO.KAŞIĞI NİŞASTA

1 YUMURTA SARISI
1 BARDAK ŞEKER

1 LİTRE SÜT

60 GR. MARGARİN VEYA TEREYAĞI

VANİLYA

ÜZERİ İÇİN:

KREMANIN ARTANINA TAHİN EKLEYİP ELDE EDEBİLİRSİNİZ

VEYA TAHİNLE PEKMEZİ KARIŞTIRIP DÖKEBİLİRSİNİZ

YAPILIŞI:
Tencereye suyu ve tereyağını koyup ocağı yakıyoruz.su kaynamaya başladıktan sonra kesme şekeri tuzu ve elenmiş unu karıştırarak ekliyoruz.oldukça koyu bir hamur olacak bir iki kere tıkırdatıktan sonra altını kapatıyoruz.başka bir kaba alıp iyice soğumasını bekliyoruz.daha sonra hamuru mikserle bir taraftan çırparken bir taraftan da yumurtaları teker teker ekliyoruz ve hamura iyice yediriyoruz.vanilya ve limon kabuğunu ekliyoruz.yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine bir tatlı kaşığı yardımıyla hamurdan kopardığımız parçaları aralıklı şekilde diziyoruz.çok yapışkan bir hamur olduğu için iki kaşık kullanmanız gerekebilir.ben krema sıkma torbası kullanıyorum.önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dk.hamurlar iyice kabarıp pembeleşene kadar pişiriyoruz.bu aşamada fırını kapattıktan sonra iyice soğuyana kadar fırının kapağını kesinlikle açmıyoruz.
Öte tarafta unu.nişastayı,yumurtayı yavaş yavaş sütü ekleyerek karıştırıyoruz.ocağa oturtuyoruz muhallebi koyulaşıp kaynayana kadar karıştırıyoruz.kaynadıktan sonra şekeri ilave edip bir kaç dak.daha pişiriyoruz.ocağı kapatıp tereyağ,vanilya ve limon kabuğu rendesini ekleyip mikserle 5- 10 dk. kadar çırpıyoruz.soğumaya bırakıyoruz bu aşamada ben kremanın kaymak tutmasını önlemek için üzerine yağlı kağıt seriyorum .fırından iyice soğuyan profiterolleri alıp ikiye kesiyoruz bir tatlı kaşığı ile kremayı dolduruyoruz.krema sıkacağının ince uzun ucuyla alttan delerek te doldurabilirsiniz nasıl kolayınıza gelirse artık.artan kremaya bir bardak tahin ve pudra şekeri çok koyu olursa da biraz süt ekleyerek iyice çırpıyoruz.tatlıyı servis yapacağım zaman 3 tane profiterolü tabağa koyuyorum üzerine bol sos döküyorum en ortasına bir top vanilyalı dondurma koyuyorum ve bol fıstık serpiyorum.ama dondurma yoksa sadece sosunu döküp servis edebilirsiniz.Biraz uğraştırıcı bir tatlı ama inanın her seferinde çok iltifatlar alan sükse yapan bir tatlı iftarı etkilyici bir kapanışla sonlandırmak isteyenlere tavsiye ederim.

2 yorum:

Düğme Bay'la BinbirçeşniHayat dedi ki...

merhabalar...tahınlı prefıterolu beledıyenın köşklerinden biri olan '' malta köşk''ünde yemiştim ve vurulmuştum..o gun bu gundur denemeye cesaret edemedım hatta ıkı prefıterol seven kardes olarak daha yenı konusmustuk:)nasıl yapılır dıye..

kısacası ellerınıze saglık..
sevgılerımle

sarımutfak dedi ki...

slm
tahinlisini hiç duymamıştım eminim güzeldir ellerine sağlık cnm
iyi haftalar
sevgiler