19 Eylül 2008 Cuma

İMAM DAĞITTI VE KURU PATLICAN DOLMASI

zeytinyağlı yemekler bence bir menünün olmazsa olmazlarından.Benim yaptığım zeytinyağlılar arasından kuru patlıcan dolması en çok beğenilen yemeğimdir.hatta bazı misafirlerimiz bize dolma yap başka birşey istemeyiz diyorlar.bu gün aslında başka tarifler yayınlayacaktım ama 3-4 kişi aynı anda dolma tarifi isteyince önceliği ona verdim.Bayanlar baylar işte benim dolma tarifim.



ZEYTİNYAĞLI KURU PATLICAN DOLMASI:
ben tarifi 2 bardak pirince göre veriyorum dilediğiniz kadar azaltıp çoğaltabilirsiniz.

MALZEMELER:

2 su bardağı pirinç

4 baş kuru soğan

bir baş sarımsak

maydonoz,nane,dereotu (bu yeşilliklerden hangisi varsa kullanabilirsiz.ben hepsinden yarımşar demet koyuyorum.

1-2 kırmızı biber(evde yoksa şart değil.)

1-2 kaşık antep salçası(hakikisini bulabilirseniz gerçekten yemeklere farklı bir lezzet katıyor )
1' er tatlı kaşığı karabiber,tuz,kimyon,nane,sumak tozu,limon tozu,şeker
1-2 tablet et bulyon(isteğe bağlı her zaman kullanmıyorum)
1 su bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı bulgur
YAPILIŞI:rondoya soğanı ,sarımsağı,yeşillikleri ve kırmızı biberi koyup çok fazla inceltmeden çekin.daha sonra 1 çay bardağı kaynar suda erittiğim bulyonu,tuzu,karabiberi,naneyi,sumak tozunu,limon tozunu,şekeri,salçayı,yağı,kimyonu koyun elinizle iyice karıştırın.kaşıklada karıştırabilirsiniz fakat salçaın iyice dağılması ve tüm malzamenin iyice karışması için elinizle hamur yoğurur gibi karıştırmanızı tavsiye ederim.yıkadığımız pirinci ve bulguru da ekleyip pirinçleri kırmadan yuuşak hareketlerle biriki defa daha karıştırın.öte yandan 30-40 tane kadar kuru patlıcanı yumuşayana kadar yaklaşık 5-10 dk.arası kaynayan suda haşlayın.soğuk sudan geçirip iyice süzün.süzülen patlıcanlara bir kaşık yardımıyla ya da elinizle harçtan doldurun.bu aşama en dikkat etmemiz gerekne şey pirincin şişeceğini göz önünde ulundurarak ptalıcanda parmağımızın bir boğumu kadar boşluk bırakın.sonra tencereye yarı devrik şekilde yerleştirin.üzerine bir birbuçuk bardak kadar kaynar su koyun.190 dakika harlı ateşte pişirin iyice kaynamaya başlayınca altını iyice kısın ve 45 dak.kadar pişirin.altını kapatmaya 10 dak.kala dolmanın üzerine bir tat.kaşığı limon tozu,bir tutam tuz ekleyin.tercihan bir gece öncdn yapın.dinlenen dolma daha lezzetli oluyor.




KIRMIZI BİBER SARMASI:
közlenmiş kırmız biber
paynir maydonoz
4-5 dal yeşil soğnın yeşil kısımları
yapılışı:tepsiye yadığımız bibere peynirli harçtan koyup sarıyoruz.bir kaç dak.kaynar suda beklettiğimiz yeşil soğanlada bağlıyoruz.








İMAM DAĞITTI
MALZEMELER
2-3 TANE BOSTAN PATLICAN
2 BAŞ KURU SOĞAN
2-3 DİŞ SARIMSAK
2-3 TANE KIRMIZ BİBER
2-3 TANE YAŞİL BİBER
4-5 TANE DOMATES
TUZ,KARABİBER
YAPILIŞI:
Patlıcanları alcalı soyun üztüne bol tuz serpip yarım saat sonra bol suda yıkayıp kurukatın.bu aşamad ister ızgarada ister yağda kızartarak patlıcanları pişirin.Öte yandan tencereye irice doğradığımız kuru soğanı ,sarımsağı,kırmızı biberi,domatesi sırasıyla ekleyin ve iyice pişirin. pişen patlıcanların üzerine dökün fırına verip 20-25 dakika fırında pişirin.

1 yorum:

kizilciksurubu dedi ki...

Hayirli bayramlar.